عکس تنقیه روده

تنقیه یا انما چیست؟ روش انجام + مراحل با عکس

تنقیه تکنیکی است که برای تحریک تخلیه مدفوع انجام شده و این کار معمولاً برای درمان یبوست استفاده می شود. نحوه انجام آن به نوع تنقیه و اینکه آیا می توانید آن را در خانه یا بیمارستان انجام دهید بستگی دارد.

فرآیند تنقیه به بیرون راندن مواد زائد از رکتوم کمک می کند، توجه داشته باشید که ممکن است به تنهایی قادر به انجام آن نباشید. لوازم تنقیه جهت خرید در داروخانه ها برای استفاده در منزل در دسترس هستند، اما به منظور جلوگیری از آسیب باید از یک پزشک یا پرستار راهنمایی بخواهید. 

تنقیه به انگلیسی انما Enema نامیده می شود. انواع دیگر انما برای تمیز کردن روده بزرگ و تشخیص بهتر سرطان روده بزرگ و پولیپ تجویز می شود. اگر بعد از این روش دچار نگرانی یا تشدید علائم شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

همچنین بخوانید: ساختار مقعد چیست

کاربرد تنقیه چیست؟

یبوست یک بیماری شایع دستگاه گوارش است. زمانی اتفاق می افتد که روده بزرگ نتواند مواد زائد را از طریق رکتوم به طور کامل خارج کند. افراد مبتلا به این عارضه در یک دوره هفت روزه سه یا کمتر مدفوع دارند. یبوست خفیف اغلب زمانی رخ می دهد که شما به اندازه کافی فیبر نمی خورید یا به طور منظم آب کافی نمی نوشید. ورزش روزانه نیز به جلوگیری از یبوست کمک می کند.

عکس روش انجام اماله در مطب و خانه

کاربردهای آن عبارتند از:

  • تجویز این روش معمولاً برای تمیز کردن قسمت تحتانی روده استفاده می شود. با این حال، این به طور معمول آخرین راه حل برای درمان یبوست است. اگر رژیم غذایی و ورزش برای منظم نگه داشتن شما کافی نیست، پزشک ممکن است قبل از امتحان تنقیه یک ملین را توصیه کند.
  • انما ممکن است قبل از معاینات پزشکی روده بزرگ نیز استفاده شود. پزشک ممکن است قبل از عکسبرداری با اشعه ایکس از روده بزرگ، تنقیه را برای تشخیص پولیپ ها تجویز کند تا بتوانند تصویر واضح تری دریافت کنند. این روش ممکن است قبل از کولونوسکوپی نیز انجام شود.
تنقیه در اصل روشی بوده برای پیشگیری از عوارض شدید یبوست تا بیمار دچار عارضه هایی مانند بواسیر (هموروئید) یا شقاق نشود.

حتما بخوانید: لیزر بواسیر

شکل انجام انما

آمادگی برای انجام انما

ممکن است در روزهای قبل از تنقیه از شما خواسته شود که روزه بگیرید یا دستورالعمل های غذایی خاصی را دنبال کنید. بسته به پزشک و نیازهای سلامت شخصی شما، دستورالعمل ممکن است متفاوت باشد.

اگر قصد دارید این روش را خودتان در خانه انجام دهید، مطمئن شوید که تمام تجهیزاتی که استفاده می کنید استریل شده باشند و روان کننده ای مطمئن تهیه کرده باشید. ممکن است مجبور شوید خودتان محلول را با داروهای مختلف طبق دستور پزشک مخلوط کنید.

برای کاهش فشار احساس شده در روده بزرگ، قبل از شروع تنقیه مثانه خود را خالی کنید. همچنین ممکن است بخواهید یک حوله یا پارچه را در ناحیه بین وان حمام و توالت خود قرار دهید، برای زمانی که اگر احساس دفع داشتید، مایع از روده شما نشت کند. مهم است که لوله تنقیه خود را در اولین باری که از آن استفاده می کنید اندازه گیری کرده و علامت گذاری کنید تا لوله را بیش از مقدار تجویز شده داخل رکتوم خود نکنید.

روش های انجام تنقیه یا اماله

بسیاری از مردم عقیده دارند که این روش برای پاکسازی کامل روده مناسب است ولی نباید توسط تشخیص بیمار انجام شود. بلکه باید زیر نظر پزشک صورت گیرد. در نتیجه این کار به دو روش می تواند انجام شود:

در مطب پزشکی

اگر با تنقیه آشنا نیستید، باید از یک متخصص پزشکی برای راهنمایی کمک بگیرید. آنها همچنین می توانند دستورالعمل هایی را برای کیت های خانگی ارائه دهند که بدون نسخه در داروخانه ها در دسترس هستند. قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.

برخی از انواع انما به طور انحصاری در مطب های پزشکی انجام می شود. به عنوان مثال، در تنقیه باریم از یک ترکیب مایع استفاده شده که نواحی خاصی از دستگاه گوارش را تخلیه می کند. این مقدار مجاری را که پزشک می تواند در طول معاینه ببیند افزایش می دهد. انما باریمی برای درمان یبوست استفاده نمی شود.

باریم انما چگونه انجام می شود

در خانه

تنقیه را می توان در راحتی در خانه خود انجام داد. این روش می تواند هزینه کمتری داشته باشد، اما باید قبل از آن از پزشک خود راهنمایی های دقیق بخواهید. با توجه به ماهیت ظریف این روش، بهتر است از یکی کمک بخواهید.

تنقیه ها از محلولی از آب نمک استفاده می کنند که در یک کیسه در یک طرف لوله قرار می گیرد. قسمت دیگر روان شده و مستقیماً در رکتوم قرار می گیرد. برای اینکه محلول به درستی به روده بزرگ برسد، در حالی که روی شکم یا به پهلو دراز کشیده اید، زانوهای خود را به سینه خود بغل کنید. در اینجا دستورالعمل های استاندارد وجود دارد:

  • کیسه تنقیه را با محلول مورد نظر خود با آب گرم پر کنید. مطمئن شوید که گیره بسته است. کیسه را با انتهای شلنگ پایین نگه دارید و گیره را برای یک لحظه یا بیشتر باز کنید تا از شر هر حباب هوا که نمی خواهید وارد روده بزرگ شود خلاص شوید.
  • کیف را کنار وان حمام آویزان کنید تا در حالی که به پهلوی چپ خود دراز کشیده اید بتوانید به آن دسترسی داشته باشید.
  • قبل از قرار دادن لوله، انتهای لوله را روغن کاری کنید تا جایگذاری راحت‌تر باشد، نه بیشتر از 4 اینچ در راست روده. هنگام وارد کردن لوله، مقعد را پایین بیاورید و آن را به بیرون فشار دهید تا راحت تر شود. به پهلوی چپ دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت سینه خود بکشید.
  • صبر کنید تا مایع وارد رکتوم شما شود، عمیق نفس بکشید و کیسه را تا زمانی که خالی شود تماشا کنید.
  • نازل را به آرامی از رکتوم خود خارج کنید.
  • بعد از تمام شدن این کار احتمالاً میل به استفاده فوری از دستشویی خواهید داشت.

عوارض و خطرات تنقیه یا انما چیست؟

تنقیه زمانی که به درستی انجام شود یک روش بی خطر است، اما ممکن است در طی انجام آن خطاهایی رخ دهد.

این خطرات عبارتند از:

  • درد یا ناراحتی: اگر از مایع خیلی گرم یا سرد استفاده کنید یا اگر لوله را فشار دهید و به بافت آسیب وارد کنید، تنقیه ممکن است صدمه ببیند. اگر هموروئید دارید، باید مراقب باشید که هنگام قرار دادن آن با آرامش رفتار کنید.
  • سوراخ کردن راست روده: اگر مراقب نباشید می توانید رکتوم خود را پاره کنید. اگر مدفوع خونی دارید به پزشک مراجعه کنید. خون قرمز روشن ممکن است نشانه پارگی باشد.
  • سوراخ کردن روده بزرگ: اگر روده بزرگ خود را با مایع بیش از حد پر کنید، بافت ممکن است پاره شود. اگر قبلاً جراحی روده بزرگی انجام داده باشید که بافت را ضعیف کرده است، خطر برای شما بیشتر است.
  • عفونت: اگر مواد تمیز نیستند، می‌توانید باکتری‌ها را با تنقیه وارد بدن خود کنید. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، ممکن است لازم باشد از تنقیه اجتناب کنید.
  • یبوست مزمن: استفاده بیش از حد از تنقیه می تواند باعث شود روده بزرگ شما «حافظه ماهیچه ای» را که برای کمک به مدفوع استفاده می کند از دست بدهد. این می تواند منجر به مشکلات طولانی مدت یبوست شود.
  • عدم تعادل الکترولیت: اگر به بیماری مزمن کلیوی (CKD) مبتلا هستید، باید از تنقیه سدیم فسفات اجتناب کنید. زیرا این مواد ممکن است تعادل الکترولیت شما را تا حد خطرناکی مختل کنند.

منابع:

  1. https://www.verywellhealth.com/what-is-an-enema-1942425
  2. https://www.healthline.com/health/enema-administration#research

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 دیدگاه دربارهٔ «تنقیه یا انما چیست؟ روش انجام + مراحل با عکس»

  1. سلام دکتر وقت شما بخیر محلول برای تنقیه خانگی چی پیشنهاد میکنین؟