گاهی اوقات بیماران زمان مراجعه نمی دانند که به بواسیر مبتلا هستند یا آبسه مقعد. در نتیجه این سوال را دارند که تفاوت یا فرق آبسه مقعدی و بواسیر چیست و از کجا می توانیم متوجه شویم که به کدام دچار شدیم؟ در این مقاله هم دقیقا تصمیم به بررسی همین موضوع داریم.
لازم است بدانید که آبسه مقعد و بواسیر هر دو از بیماری های شایع گوارشی و نشیمنگاهی هستند. طبق یک آمار کلی بیان شده است که از هر 10 نفر، 5 نفر آنها به بواسیر و دو نفر آنها به آبسه مقعدی مبتلا می شوند. این دو عارضه ربطی به جنسیت انسان ها ندارند و مردان و زنان را به یک اندازه درگیر می کنند.
اگرچه آبسه مقعد و بواسیر جزو بیماری های کشنده نیستند ولی عدم درمان آنها می تواند شرایط جسمی فرد را در صورت وخیم شدن روز به روز بدتر کند.
همچنین بخوانید: شایع ترین بیماری های گوارشی
بررسی دو بیماری بواسیر و آبسه مقعد
برای بررسی دقیق تر پیش از پرداختن به علائم و نشانه های بیماری ها، بهتر است بدانیم که دقیقا آبسه و بواسیر چیست:
- بیماری هموروئید یا بواسیر: هموروئید وریدهای متورمی هستند که ممکن است در مرحله ابتدایی با کرم های بدون نسخه خود به خود از بین بروند. توده های هموروئید معمولا به دلیل خون جمع شده داخل آنها سفت تر هستند.
- آبسه آنورکتال: بر خلاف بواسیر، آبسه توده هایی هستند که به دلیل تجمع عفونت و چرک در زیر پوست به وجود آمده اند. این توده معمولا هنگام لمس نرم بوده و گرم است که با گذشت زمان دردناک و بسیار اذیت کننده می شود.
علت ایجاد دو بیماری
مانند هر بیماری؛ آبسه مقعدی و بواسیر هم دلایل ایجاد خاص خود را دارند که در این قسمت به آنها می پردازیم:
بواسیر
علت بواسیر وارد شدن فشار به کانال مقعد یا قسمت های مختلف اطراف سوراخ آن است. در نتیجه کارهایی مانند زایمان طبیعی، مدفوع سفت یه یبوست، بارداری، برداشتن اجسام سنگین یا نشستن به مدت طولانی و رابطه مقعدی می توانند احتمال ابتلا به این توده را افزایش دهند.
همچنین بخوانید: بواسیر یا هموروئید چیست؟
آبسه پری آنال
اکثر آبسه های مقعد زمانی ایجاد می شوند که یک غده در داخل مقعد مسدود شده و عفونت در آن جمع شده باشد. غدد زیادی در مقعد وجود دارند که در صورت آسیب می توانند به آبسه تبدیل شوند. آبسه زمانی ایجاد می شود که باکتری یا مدفوع در داخل یکی از این غدد به دام افتاده و عفونی شود.
علل دیگر آبسه پری آنال عبارتند از:
- شقاق مقعدی عفونی (پارگی در پوشش مقعد).
- ضربه به ناحیه (مانند رابطه جنسی مقعدی).
- بیماری های مقاربتی
- بیماری های پزشکی که بر روده تاثیر می گذارند.
- کیست اپیدرموئید (سباسه) عفونی در ناحیه پری آنال.
فرق علائم بواسیر و آبسه چیست؟
هموروئید توده های سفتی هستند که در داخل راست روده یا خارج از مقعد شما ایجاد می شوند. آنها می توانند اذیت کننده باشند و باعث خونریزی شوند. بر خلاف آبسه، توده های بواسیر عفونی نیستند. آبسه ها دردناک تر و بزرگتر از هموروئید هستند. هموروئیدها سفت تر هستند، در حالی که آبسه ها زمان لمس گرم و حساس هستند. آبسه می تواند عوارضی ایجاد کند و در صورت عدم درمان منجر به تب، لرز و سایر علائم شدید شود.
شایع ترین علائم هموروئید عبارتند از:
- توده برجسته و معمولا بدون درد هنگام لمس
- همراه با سوزش و خارش مقعد در صورت آسیب دیدن
- داشتن گوشت اضافه و بیرون زدگی
روش های درمان
درمان هر دو بیماری بواسیر و آبسه مقعدی باید بدون فوت وقت توسط پزشک متخصص انجام شود.
درمان آبسه
متاسفانه برخی از افراد در خانه اقدام به تخلیه آبسه و ترکیدن آن می کنند. این کار کاملا اشتباه بوده و در اکثر موارد باعث پخش شدن عفونت و بدتر شدن شرایط آبسه می شود. همچنین لازم است بدانید اگر این توده به طور نادرست تخلیه شود ممکن است فیستول ایجاد کند که به مراتب درمان آن سخت تر و پیچیده تر است. در نتیجه پیشنهاد میکنیم برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت حتما به متخصص آنورکتال یا جراح عمومی برای درمان آبسه خود مراجعه کنید.
بهترین روش برای تخلیه و ریشه سوزی آبسه ها امروز لیزر است که در کلینیک های تخصصی انجام می شود.
درمان بواسیر
درمان هموروئید یا بواسیر زمانی انجام می شود که زائده به شکل یک گوشت اضافه از مقعد خارج شده باشد (بواسیر خارجی) یا هموروئید داخلی شروع به خونریزی و اذیت بیمار کند. این وضعیت پزشکی ممکن است با بیماری گوشت اضافه مقعد یا پرولاپس رکتوم اشتباه گرفته شود. در نتیجه بیمار برای تشخیص دقیق و پیدا کردن درمان مناسب حتما باید به پزشک مراجعه کند.
تنها روش بدون درد و سریع برای درمان هموروئید که به شکل سرپایی انجام می شود، لیزر بواسیر است که توسط جراح عمومی، متخصص گوارش و آنورکتال قابل انجام است.
حتما بخوانید: لیزر هموروئید و عمل سرپایی بواسیر
تشخیص دو بیماری چگونه انجام می شود؟
همانطور که قبل تر اشاره شد، تشخیص دقیق تنها توسط دکتر متخصص امکان پذیر است. روش های تشخیص آبسه و هموروئید عبارتند از:
- معاینه فیزیکی با دستکش
- کولونوسکوپی
- سیگموئیدوسکوپی
همچنین ببینید: دکتر بواسیر یا متخصص هموروئید در تهران
قسمتی از خبر برگرفته از: webmd.com
ممنون واقعا جامع بود
هر برآمدگی بواسیره یعنی؟
سلام دوست عزیز خیر باید در صورت دیدن هر گونه ناهنجاری سریعا برای درمان به پزشک مراجعه کنید. 02188871078
سلام من دوسالی هست که روی لگنم( روی رحم، اطراف واژن، اطراف مقعد و روی باسن) جوش های بزرگ چرکی میزنم که آبسه هم میکنه و انگار چند جوش از زیر پوست در کنار همه
و وقتی خوب میشه موهای اون ناحیه که جوش زده بود دیگه در نمیاد
خیلی دردناکه و دکتر هم یاد رفتم اما چیز مشخصی نگفتن الان دردم خیلی زیاده و روی باسنم آبسه کرده جوری که نمیتونم بشینم
نمیدونم پیش چه دکتری باید برم چی هست اصلا این
بعد از سقط جنین این جوشها شروع شدن
لطفا راهنماییم کنین
ممنونم از مطلب خیلی کامل و عالیتون