متاسفانه امروزه یبوست در بارداری تبدیل به یکی از بیماری های ناخوشایند گوارشی و نگران کننده برای سلامت مقعد در اکثر زنان شده است. این عارضه در موارد حاد ممکن است به دلیل سفتی بیش از نرمال مدفوع همراه با خونریزی باشد که به مدفوع خونی معروف است. ولی خوشبختانه روشهای مختلفی برای درمان یبوست در حاملگی در دسترس است. چه با دارو و چه روشهای خانگی. که معمولا سریع جواب میگیرید.
در ادامه به بررسی روشهای درمان یبوست در خانه، با دارو و استفاده از ملین ها، علت یبوست در بارداری و علائم خشکی مزاج می پردازیم.
همچنین بخوانید: درمان سریع یبوست با روشهای خانگی
داشتن یبوست در دوران بارداری یا حاملگی به این معنی است که شما در حال تلاش برای دفع مدفوع سفت یا اجابت مزاجی سخت هستید. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که غذایی که بدن شما دیگر به آن نیاز ندارد (ضایعات) به جای اینکه به عنوان مدفوع خارج شود، در قسمت پایینی دستگاه گوارش (روده) سفت میشود. اکثر مردم در دوره ای در زندگی خود تجربه ناخوشایندی از یبوست را داشته اند، اما زمانی که باردار هستید این اتفاق بیشتر می افتد. تغییرات هورمونی در بدن شما که بارداری را ممکن می کند، می تواند احتمال ابتلا به یبوست را افزایش دهد.
تغییرات هورمونی در بدن در دوران بارداری و عادات روزانه شما می تواند احتمال ابتلا به یبوست را افزایش دهد. علل یبوست در بارداری عبارتند از:
همچنین بخوانید: شایع ترین بیماری های گوارشی در دوران بارداری
داشتن دفع مدفوع راحت یکی از دغدغه های هر فردی است. احساس یبوست دقیقا برعکس بوده و هیچ گونه حس خوشایندی را منتقل نمی کند. شما می توانید در صورتی بگویید یبوست دارید که علائم زیر را داشته باشید:
گاهی اوقات یبوست منجر به هموروئید و شقاق مقعدی یا بدتر شدن آن می شود. مانند یبوست، هر دو بیماری نام برده در دوران بارداری شایع هستند.
اگرچه بواسیر یا هموروئید ممکن است در هر زمانی ظاهر شود، اما اکثر مادران آینده در سه ماهه سوم بارداری، از حدود هفته 28 بارداری، به آن مبتلا می شوند.
افزایش جریان خون به ناحیه لگن، و همچنین فشار ناشی از بزرگ شدن رحم و رشد کودک، می تواند باعث تورم سیاهرگ هایی شود که از طریق مقعد می گذرند.
دلیل بواسیر چیست؟ بواسیر همچنین می تواند ناشی از یبوست باشد زیرا همانطور که گفتیم هورمون های بارداری باعث کند شدن روده شما می شوند. هنگامی که مدفوع سفت است، فشار اضافی برای از بین بردن آن می تواند به وریدهای ناحیه رکتوم فشار وارد کند و باعث ملتهب و برآمدگی آنها شود. در این موارد مراجعه به یک دکتر بواسیر خوب می تواند راه حل مناسبی باشد.
علاوه بر این، سطوح بالاتر پروژسترون باعث میشود دیوارههای سیاهرگها شل شده و به راحتی متورم شوند.
اگر قبل از بارداری هموروئید داشتید، احتمال ابتلا به آن در دوران بارداری بیشتر است. آنها همچنین می توانند پس از زایمان به دلیل فشار دادن در طول زایمان رشد کنند.
همچنین بخوانید: درمان بواسیر و لیزر هموروئید {سرپایی و قطعی}
شقاق چیست؟ معمولاً شکافی است در اثر ضربه به کانال مقعد ایجاد می شود. این ضربه می تواند به دلیل یبوست، سندروم تحریک پذیر روده IBS یا بیماری کرون باشد. از آنجایی که زنان باردار بیشتر از یبوست رنج می برند، احتمال ایجاد شقاق مقعدی در آنها بیشتر است. با این حال، این شقاق می تواند پس از زایمان نیز ظاهر شود.
همچنین بخوانید: لیزر شقاق و عمل جراحی شقاق
آبسه مقعدی یا رکتوم یک بیماری نسبتا نادر در دوران بارداری است. فرآیند التهاب معمولا از محل اتصال پوستی مخاطی شروع می شود و سپس به سمت بالا گسترش می یابد و در نتیجه عفونت مجاور به فضای ایسکیورکتال ایجاد می شود.
همچنین بخوانید: درمان آبسه مقعدی چیست؟
هنگامی که سطح هورمون در بدن برای مراقبت از جنین بارداری شما افزایش می یابد، ممکن است احساس یبوست کنید. تغییرات ممکن است در اوایل ماه دوم یا سوم سه ماهه اول شما اتفاق بیفتد. تعداد کمی از زنان معمولا از ماه اول هم دچار یبوست دوران حاملگی می شوند. اما به طور نرمال هر چه جنین سنگین تر شود، فشار به روده ها و احتمال ابتلا به یبوست هم بالا می رود.
شروع این عارضه برای خانم ها همراه با عوارض و خطراتی بوده که شایع ترین آنها بواسیر در بارداری می باشد.
حدود 16 تا 39 درصد از افراد در دوره ای از بارداری دچار یبوست می شوند. به احتمال زیاد در سه ماهه سوم بارداری، زمانی که جنین سنگین ترین است و بیشترین فشار را به روده شما وارد می کند، دچار یبوست می شوید. یبوست ممکن است در سه ماهه دوم بارداری شدیدتر باشد. گاهی اوقات، تا سه ماه پس از تولد نوزاد همچنان یبوست دارید.
بله. تقریبا نیمی از زنان باردار یبوست و اسهال را تجربه می کنند. این اتفاق به دلیل ترکیبی از استرس، افزایش هورمون های پروژسترون، فشار شکمی نوزاد، کاهش ورزش یا سطح نامنظم آهن در بدن ایجاد می شود. این تغییرات روده می تواند به مقعد فشار وارد کرده و باعث خونریزی مقعدی شود.
همچنین یبوست و زور زدن به مدفوع می تواند باعث خونریزی مقعدی شود. وقتی زور می زنید، ممکن است شرایطی مانند هموروئید یا شقاق مقعدی ایجاد شود که ممکن است خونریزی کند. مدفوع بسیار سفت ممکن است پوست داخل مقعد شما را پاره کند و باعث خونریزی شود. درمان یبوست می تواند به جلوگیری از این اتفاق کمک کند.
شما نمی توانید جلوی هورمون های بارداری را بگیرید که مدفوع را سفت نکنند، اما می توانید تغییرات دیگری ایجاد کنید که می تواند برای کنار آمدن با این عارضه بسیار کمک کننده باشد. از جمله: