ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) عفونتی است که باعث تبخال می شود. این ویروس در دسته بیماری های منتقله از راه جنسی قرار دارد، و از بیماری های مقاربتی STI به شمار میرود. هرپس در قسمت های مختلف بدن دیده می شود، ولی بیشتر در نواحی تناسلی یا دهان وجود دارد.
تبخال تناسلی می تواند بدون علامت باشد یا علائم خفیفی داشته باشد که اغلب ناشناخته می مانند. هنگامی که علائم ظاهر می شود، تبخال تناسلی با یک یا چند تاول یا زخم ناحیه تناسلی یا مقعدی مشخص می شود. علاوه بر این، علائم عفونت جدید اغلب شامل تب، بدن درد و تورم غدد لنفاوی است. پس از یک دوره اولیه، که می تواند شدید باشد، علائم ممکن است عود کنند. تبخال تناسلی ناشی از HSV-1 معمولاً اغلب عود نمی کند. با HSV-2، علائم عود کننده شایع هستند.
ویروس هرپس سیمپلکس یک ویروس مسری است که می تواند از طریق تماس مستقیم از فرد به فرد منتقل شود. دو نوع ویروس تبخال وجود دارد.
این ویروس عامل تبخال بر روی لب است و معمولاً از طریق بزاق آلوده منتقل می شود.HSV-1 می تواند از طریق روش های زیر منتقل شود :
هرپس سیمپلکس میزان گسترش بالایی دارد، و برآورد ها نشان داده 67% مبتلایان به این ویروس را افراد بالای 49 سال یا بالاتر تشکیل می دهند.
ویروس هرپس سیمپلکس عامل تبخال تناسلی است و همانند ویروس اچ پی وی از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. بر طبق آمار منتشر شده از آکادمی پوست آمریکا (AAD)، حدود 20 درصد از بزرگسالان فعال جنسی در ایالات متحده مبتلا به HSV-2 هستند. عفونت HSV-2 از طریق تماس جنسی با بیمار مبتلا تبخال گسترش می یابد. اما در اغلب موارد ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 از افرادی منتقل می شود که علامت و یا زخم ندارند.
احتمال انتقال این آلودگی برای هر فردی و در هر سنی وجود دارد. اما دسته ای از افراد بیشتر از سایرین در معرض خطر این آلودگی هستند. عوامل خطر ابتلا به هرپس سیمپلکس نوع 2 عبارتند از:
برخی از افراد مبتلا به تبخال هیچ علامت و نشانه ای ندارد. اما این افراد همچنان حامل ویروس بوده و می توانند آن را به سایرین انتقال دهند. برخی از علائم مرتبط با این ویروس عبارتند از:
همچنین هرپس سیمپلکس می تواند به چشم گسترش یابد، و باعث ایجاد بیماری به نام هرپس کراتیت شود. علایم این عارضه در چشم عبارتند از : درد چشم، تخلیه و حساسیت در چشم.
ویروس هرپس سیمپلکس اغلب با معاینه فیزیکی و بررسی زخم تشخیص داده می شود. همچنین ممکن است پزشک انجام تست هرپس سیمپلکس HSV را تجویز کند. در صورتی که زخمهای تناسلی وجود داشته باشند، تایید بیماری با سهولت انجام می شود. در طی این آزمایش، پزشک شما یک نمونه از خون، بافت زخم یا مایع نخاعی را دریافت می کند و سپس آن را به آزمایشگاه ارسال می کند. آزمایش خون برای آنتی بادی های HSV-1 و HSV-2 همچنین می تواند به تشخیص این عفونت کمک کند.
در حال حاضر هیچ درمانی برای این ویروس وجود ندارد. درمان های لازم برای از بین بردن علائم بیماری و زخم های آن انجام می گیرند. البته ممکن است زخم ها بدون هیچ درمانی، بهبود یابند. با این حال، ممکن است پزشک یک یا چند دارو زیر توصیه کند:
این داروها ممکن است در قالب خوراکی (قرص) یا به عنوان یک کرم استفاده شوند. برای موارد شدیدتر، این داروها به صورت تزریقی استفاده میشوند. همچنین مصرف این داروها خطر انتقال بیماری به دیگران را کاهش میدهد.
ویروس HSV برای تمام عمر در بدن باقی می ماند، حتی اگر علائم آشکار نداشته باشد. به همین علت احتمال عود مجدد تبخال وجود دارد. البته دسته ای از افراد تنها پس از ابتلا به ویروس علائم آن را تجربه می کنند. دسته ای از محرک ها وجود دارند، که می توانند خطر عود مجدد تبخال تناسلی را افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از :
تجربه نشان داده احتمال عود مجدد بیماری در طول زمان کاهش می یابد زیرا بدن شروع به تولید آنتی بادی می کند. همچنین افراد سالم مبتلا به ویروس، معمولا دچار عوارض این بیماری نمی شوند.
اگر چه هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد، اما می توان با انجام برخی اقدامات لازم از قرار گرفتن در معرض ویروس یا انتقال HSV به دیگران جلوگیری نمود.
راهکار پیشگیری از این بیماری به این شرح است :
برای پیشگیری از انتقال بیماری به دیگران، افراد مبتلا به HSV-2 باید از هر نوع فعالیت جنسی به خصوص در زمان عود بیماری پرهیز کنند. اگر فرد علائم را تجربه نکرده اما وجود ویروس تشخیص داده شود، در طول مقاربت باید از کاندوم استفاده نمود. اما احتمال انتقال هرپس سیمپلکس حتی زمانی که از کاندوم استفاده می کنید، نیز وجود دارد. همچنین زنان حامله و آلوده به این ویروس؛ باید از داروهایی مخصوص استفاده نمایند تا مانع انتقال بیماری به نوزاد خود شوند.