” بی اختیاری مدفوع ” به زمانی گفته می شود که فرد روی دفع خود کنترل نداشته باشد. این عارضه ممکن است بنا به دلایل مختلف در بزرگسالان و کودکان اتفاق بیفتد. در مواردی بی اختیاری در مدفوع قابل درمان و کنترل بوده و در برخی از افراد متاسفانه اینطور نیست.
بسیاری این سوال را دارند که علت بی اختیاری مدفوع چیست؟ در ادامه تصمیم داریم تمام دلایل، علائم و روشهای درمان پزشکی و خانگی بی اختیاری مدفوع در کودکان و بزرگسالان را بررسی کنیم.
بی اختیاری مدفوع به انگلیسی Fecal Incontinence؛ که بی اختیاری مقعدی نیز نامیده می شود، اصطلاحی بوده که برای کنترل حرکات روده استفاده می شود. مدفوع زمانی که شما هم نمیخواهید از رکتوم نشت میکند، به این معنی که در زمانی که شما احساس رفتن به دستشویی هم ندارید، ناخودآگاه لباس زیر خود را کثیف می کنید. خروج مدفوع بدون اطلاع شما رخ می دهد. بی اختیاری مدفوع در زنان بیشتر از مردان اتفاق می افتد و همچنین در افراد مسن نیز نسبت به سایر آدم ها بیشتر است.
اصطلاح بی اختیاری مدفوع در صورت بروز هر یک از موارد زیر استفاده می شود:
همچنین بخوانید: بیماری های مقعدی + ساختار مقعد
عوامل متعددی بر کنترل مدفوع یا توانایی تنظیم حرکات روده تاثیر می گذارد. که عبارتند از:
اگر هر یک از این عملکردهای بدن به درستی کار نکند، ممکن است بی اختیاری مدفوع داشته باشید. سایر علت ها که به صورت کامل توضیح داده شده اند، شامل موارد زیر هستند:
آسیب عضلانی می تواند در طول زایمان سخت واژینال رخ دهد، زمانی که پزشکان مجبورند از فورسپس یا برش کوچک (اپیزیوتومی) برای ایجاد شکاف بزرگتر در واژن استفاده کنند که منجر به برش خوردن مقعد می شود. آسیب عضلانی همچنین می تواند ناشی از هر گونه جراحی در ناحیه مقعد باشد.
هر کدام از اسم های نام برده نوعی بیماری مقعدی هستند که علائمی مانند سوزش، خارش و خونریزی را به همراه دارند. توضیح مختصر درباره هر کدام:
بواسیر چیست؟ بواسیر یا هموروئید نوعی توده مقعدی است که به دلیل تورم شدید سیاهرگ ها ایجاد می شود. علت اصلی آن یبوست مزمن و زور زدن بیهوده هنگام دفع است. زمانی که این توده توسط جراح برش خورده و قسمتی از مقعد برداشته شود، گشادی مقعد رخ داده و بیمار دچار بی اختیاری خواهد شد.
همچنین بخوانید: لیزر بواسیر یا هموروئید
شقاق چیست؟ شقاق یک برش کوچک یا متوسط (در موارد حاد) داخل کانال رکتوم یا بیرون از آن است. یکی از روشهای درمان این زخم عمل جراحی بوده که در صورت آسیب به عضلات مقعد می تواند همراه با بی اختیاری در دفع باشد.
همچنین بخوانید: درمان شقاق با لیزر (قطعی و سریع)
فیستول چیست؟ بیماری فیستول آنال یک لوله باریک از چرک و عفونت است که مقعد را به عضلات مجاور آن وصل می کند. در اکثر موارد درمان فیستول های پیچیده به دلیل برداشتن بافت های مقعد، احتمال بی اختیاری در دفع برای بیمار بعد از عمل وجود دارد.
همچنین بخوانید: لیزر فیستول
ماهیچه های راست روده و مقعد به طور طبیعی با افزایش سن ضعیف و افتاده می شوند. سایر بافت های عضلات مجاور در ناحیه لگن نیز با افزایش سن شل می شوند. این عارضه منجر به مشکلاتی در مدیریت مدفوع می شود. مدیریت مدفوع شل سخت تر از مدفوع جامد است. هنگامی که مقدار زیادی مدفوع شل به سرعت وارد راست روده می شود، ممکن است فرد زمان کافی برای رسیدن به موقع به دستشویی نداشته باشد.
اگر اعصابی که توانایی انقباض عضلات راست روده و مقعد را تنظیم می کنند آسیب ببینند، بی اختیاری مدفوع ایجاد می شود. اعصابی که مسئول “احساس دفع در روده و رکتوم” هستند نیز در صورت آسیب می توانند منجر به بی اختیاری شوند. آسیب عصبی می تواند در حین زایمان سخت واژینال، جراحی مقعد، یبوست (که منجر به فشار شدید و مکرر می شود) یا وجود برخی شرایط سلامتی (مانند دیابت، سرطان مقعد، اسکلروزیس، سکته مغزی یا تومور ستون فقرات) رخ دهد.
اگر عضلات راست روده آنطور که باید خاصیت کشسانی نداشته باشند، مدفوع اضافی ایجاد شده می تواند نشت کند. بیماری التهابی روده (مانند بیماری کرون) نیز می تواند بر توانایی راست روده برای کشش و عدم داشتن ترشحات مقعد تاثیر بگذارد. اسکارهای ناشی از جراحی و پرتودرمانی نیز میتوانند ماهیچههای راست روده را سفت کنند.
سایر شرایط پزشکی برخی شرایط پزشکی مانند افتادگی رکتوم (پرولاپس مقعد) یا رکتوسل (رکتوم به داخل واژن فشار میآورد)، یا یبوست مزمن، میتواند منجر به بی اختیاری مدفوع شود.
علل دیگر این عارضه عبارتند از: سوء مصرف ملین، پرتودرمانی، سیستم عصبی خاص و نقایص مادرزادی (ارثی)، التهاب (تورم) و بیماری التهابی روده ممکن است بر توانایی تنظیم مدفوع تاثیر بگذارد.
بسته به علت بی اختیاری مدفوع، درمان می تواند شامل یک یا چند مورد از رویکردهای زیر باشد: تغییر رژیم غذایی، تمرین روده (بیوفیدبک)، داروها یا جراحی.
هدف از تغییرات رژیم غذایی این است که از خوردن غذاها یا نوشیدنی هایی که ممکن است باعث شل شدن مدفوع شوند، اجتناب کنید، از جمله:
سایر غذاها مدفوع را غلیظ می کنند که ممکن است به مدیریت مدفوع کمک کند. این غذاها عبارتند از:
موثر ترین روشها برای از بین بردن سریع و همیشگی این عارضه عمل جراحی می باشد. که شامل موارد زیر هستند:
داروهایی که معمولاً تجویز می شوند شامل داروهای ضد اسهال و مکمل های فیبر هستند. این داروها حرکت مدفوع را از طریق روده کاهش می دهند و مدفوع را سفت می کنند. بدون مشورت با پزشک خود از داروهای بدون نسخه استفاده نکنید.
دو نوع تمرین برای تقویت روده وجود دارد:
برای تشخیص بی اختیاری مدفوع می توان آزمایش های زیر را انجام داد:
3 دیدگاه
سلام من پارسال جراحی بواسیر انجام دادم و از اون موقع به بعد بی اختیاری گرفتم همش اسهالم باد معدمم خود به خود خارج میشه. اصلا دکتر افسردگی گرفتم هیچ جا نمتونم برم چیکار کنم
ممنونم از مطلب خوبتون عالی بود
مقعدم گشاد شده و بی اختیاری گرفتم یک ماهه چیکار کنم