آزمایش پاپ یا تست پاپ اسمیر که در انگلیسی Pap Smear Test گفته می شود، از جمله آزمایشاتی است که برای تشخیص تغییرات سلولی دهانه رحم کاربرد دارد. در واقع این آزمایش به تشخیص سرطان شایع دهانه رحم کمک ویژه ای می کند. از آنجایی که سرطان دهانه رحم هر ساله نزدیک به سیصد هزار زن را به کام مرگ میکشاند، و چهارمین سرطان شایع در بین زنان است، انجام تست پاپ اسمیر امری ضروری محسوب می شود.
آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
برای انجام آزمایش پاپ اسمیر سلول های دهانه رحم برداشته شده و تغییرات آن از نظر سرطانی بودن مورد بررسی قرار می گیرد. این آزمایش نوعی غربالگری است که می تواند سلولهای پیش سرطانی و سرطانی را تشخیص دهد. ممکن است در حین انجام این آزمایش دچار ناراحتی شوید اما موقتی است و به زودی رفع می شود. انجام تست پاپ اسمیر در جهت تشخیص ویروس اچ پی وی hpv پاپیلومای انسانی کاربرد دارد اما سایر بیماری های مقاربتی STI را مشخص نمی کند. این ویروس دارای بیشتر از 100 سوش مختلف است، که برخی از انواع آن عامل زگیل تناسلی، و برخی دیگر عامل سرطان دهانه رحم است.
اغلب زنان حین نمونه گیری دچار درد بسیار اندکی یا انقباض شکمی می شوند و یا ممکن است مقدار کمی خونریزی داشته باشند. اگر خونریزی که بیشتر از 2 روز ادامه داشته باشد، نیاز به مشورت با پزشک دارد.
نحوه انجام تست پاپ اسمیر چگونه است؟
برای انجام این تست پزشک دیواره های واژن را توسط اسپکلوم باز کرده و نمونه ای از آن دریافت می کند. نمونه بر روی یک لام شیشه ای گذاشته شده و با فیکساتور روی لام، ثابت می شود. تا به آزمایشگاه فرستاده شده و پس از رنگ آمیزی خاص مورد بررسی قرار می گیرد. روش دوم برای دریافت نمونه استفاده از تین پرپ است. در این روش با استفاده از برسی خاص از دهانه نمونه ای برداشته شده و در محلول تیپ ترپ قرار میدهند تا به آزمایشگاه فرستاده شود.
خطرات و عوارض آزمایش پاپ اسمیر زنان
به گفته emedicine.medscape.com:
Complications of a Pap test are extraordinarily rare and include minor bleeding and infection. The patient must be educated on the likelihood of vaginal spotting immediately after a Pap smear is performed, as this is considered normal.
عوارض تست پاپ بسیار نادر است و شامل خونریزی و عفونت جزئی است. بلافاصله پس از انجام پاپ اسمیر به بیمار در مورد احتمال لکه بینی واژن آموزش داده شود زیرا این امر طبیعی تلقی می شود.
تست پاپ اسمیر که با اسم دیگر تست سیتولوژی دهانه رحم نیز شناخته می شود، عموما برای غربالگری سرطان دهانه رحم و تشخیص تغییرات پیش سرطانی ناحیه تناسلی زنان کاربرد دارد. با این حال، مانند هر آزمایش پزشکی دیگری، آنها با برخی از خطرات و عوارض بالقوه همراه هستند. عوارض شایع و خطرات این آزمایش عبارتند از:
1. ناراحتی یا درد
برخی از زنان ممکن است در طول این عمل احساس ناراحتی یا گرفتگی خفیف در دهانه رحم خود را تجربه کنند. البته برای برخی از زنان بدون احساس کوچکترین ناراحتی انجام میشود. اما آستانه تحمل برای هر انسان متفاوت از دیگری است.
2. خونریزی
لکه بینی یا خونریزی خفیف ممکن است پس از آزمایش رخ دهد، به خصوص اگر دهانه رحم حساس باشد یا شرایطی مانند التهاب دهانه رحم وجود داشته باشد.
3. عفونت
اگرچه نادر است، اما خطر ورود باکتری به واژن یا دهانه رحم وجود دارد که می تواند منجر به عفونت داخلی شود.
4. نتایج نادرست
منفی های کاذب: آزمایش پاپ اسمیر ممکن است سلول های غیرطبیعی را از دست بدهد که منجر به احساس امنیت کاذب می شود. در نتیجه ممکن است خطا رخ دهد.
مثبت کاذب: برعکس، آزمایش ممکن است سلولهای غیرطبیعی را در زمانی که وجود ندارد نشان دهد، که منجر به اضطراب غیرضروری و آزمایشهای بیشتر میشود.
5. اضطراب و تاثیر عاطفی
حتی اگر آزمایش های بعدی هیچ مشکلی را نشان ندهند، دریافت نتایج غیرطبیعی می تواند منجر به اضطراب و استرس قابل توجهی شود.
6. آسیب به دهانه رحم
در موارد بسیار نادر، ابزار مورد استفاده در طول آزمایش می تواند باعث آسیب به دهانه رحم شود.
7. تأثیر بر فعالیت جنسی
برخی از زنان ممکن است پس از آزمایش احساس ناراحتی کنند. این ناراحتی بر فعالیت جنسی آنها تاثیر می گذارد. همچنین داشتن رابطه جنسی تا چند روز برای آنها اکثرا همراه با درد است.
چه کسانی باید تست پاپ اسمیر انجام دهند ؟
عامل سرطان دهانه رحم در اغلب موارد ابتلا به عفونت منتقله از راه جنسی به نام HPV است، البته این سرطان می تواند ناشی از سایر عفونت ها ایجاد شود. از همین روی انجام این تست به زنانی که از نظر جنسی فعال هستند در فواصل زمانی مشخص توصیه می شود. اولین مرحله انجام این تست در شرایط عادی معمولاً 3 سال بعد از شروع فعالیت جنسی است اما سن تعیین شده برای این تست حدود 20 سالگی تا 60 سالگی است، بنابراین زنان بالای 20 سال که از نظر جنسی فعال هستند باید هر سال برای انجام تست مراجعه کنند. بعد از انجام سه تست با نتیجه منفی، انجام این تست باید هر 3 تا 5 سال یکبار باشد. تست پاپ اسمیر بعد از سن 60 سالگی باید با نظر و تشخیص پزشک باشد.
همچنین پزشک تاکید دارد که زنان در سنین بین 21 تا 65 حتما 3 سال یک بار تست پاپ انجام دهند. البته خانم های 30 سال به بالا می توانند هر 5 سال یک بار با انجام این آزمایش از سلامت خود اطمینان یابند.
انجام تست پاپ اسمیر برای زنان مبتلا به بیماری های نقص سیستم ایمنی بدن و یا افرادی که به دلیل پیوند عضو یا شیمی درمانی دچار کاهش عملکرد سیستم ایمنی شده اند، باید در فواصل زمانی کوتاه تر از یکسال باشد. همچنین افرادی که دچار زگیل تناسلی شده و یا زنان نازا همچنین افرادی که شرکای جنسی متعددی دارند باید هرچه سریع تر برای انجام تست اقدام کنند.
آمادگی برای تست پاپ اسمیر
برای اطمینان از نتیجه ی این آزمایش شرایطی وجود دارد که ملزم به رعایت آن هستید :
- این آزمایش نباید در دوره عادات ماهیانه انجام شود، زیرا نتیجه آزمایش را تحت تاثیر قرار می دهد. بهترین زمان برای انجام آزمایش، یک هفته قبل و بعد از پریود است.
- پاپ اسمیر نباید همزمان با ابتلا به عفونت های شدید و یا ترشحات زیاد انجام شود.
- 48 ساعت قبل از انجام تست رابطه جنسی، استفاده از اسپرم کش یا ژل و یا شستشوی واژن و یا استفاده از تامپون ممنوع است.
- استفاده از پمادهای داخل واژن یک هفته قبل از انجام تست ممنوع است.
- انجام این تست تا هفته 24 بارداری بلامانع است ولی بعد از آن ممکن است نمونه گیری با درد همراه باشد.
- برای انجام پاپ اسمیر باید حداقل 12 هفته از زایمان گذشته باشد.
- انجام تست مجدد باید با فاصله زمانی 8 هفته انجام شود.
نتیجه آزمایش پاپ اسمیر
به مدت یک الی دو هفته پس از گذشتن انجام تست فرد می تواند جواب آزمایش پاپ خود را دریافت کند. اگر با انجام آزمایش فرد نتیجه دقیقی دریافت نکرد، باید برای انجام کلونوسکوپی اقدام کند. در هر صورت نتیجه تست پاپ اسمیر به دو شکل مختلف تفسیر می شود :
جواب ازمایش پاپ اسمیر نرمال
از این حالت با نام منفی نیز یاد می شود. در واقع می توان گفت در این شرایط سلول های غیر طبیعی وجود نداشته و شرایط عادی است. پاسخ منفی به این معنی است که شما احتمالا تا 3 سال آینده نیازی به انجام مجدد تست پاپ اسمیر ندارید.
نتیجه غیر نرمال
مثبت بودن نتیجه تست پاپ اسمیر لزوما به معنی سرطانی بودن سلول ها نیست، در واقع می توان گفت در این حالت سلول ها دچار رشد غیر طبیعی شده و منظور از آن سلول های پیش سرطانی است که موجب شده بدن در آستانه سرطان قرار گیرد. سلول های غیر طبیعی دارای درجات مختلفی هستند که عبارتند از :
- آتیپیا
- خفیف
- متوسط
- دیسپلازی شدید
- کارسینوم درجا
لازم به ذکر است این شرایط بسته به مرحله ای که در آن قرار دارد و زمان تشخیص بیماری قابل درمان است و نیاز به نگرانی ندارد. نتیجه آزمایش اغلب بیماران نمایانگر حالت خفیف است.
بعد از مشخص شدن نتیجه تست غیر نرمال، بسته به وضعیت سلول ها از آزمایش های دیگر برای بررسی های دقیق تر بافت واژن استفاده می شود. در این حالت معمولاً انجام کولپوسکوپی پیشنهاد میشود. این تست شامل مشاهده دقیق بافت داخل واژن با استفاده از نور و ذره بین است. روش دیگری که در این مرحله انجام می گیرد، بیوپسی (نمونه برداری از بافت) است.
آیا تست پاپ اسمیر آزمایش قابل اعتماد است ؟
بله، این تست از آزمایش های معتبر و دقیق تشخیص سرطان دهانه رحم است. آزمایش می تواند رشد غیر طبیعی سلول های دهانه رحم را به خوبی تشخیص دهد. انجام تست پاپ اسمیر در چند دهه اخیر ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم را به میزان 80 درصد کاهش داده است. زیرا اگر این سلول های غیر طبیعی به موقع تشخیص داده شوند، می توان از رشد آنها جلوگیری نمود.
هزینه انجام تست پاپ
این آزمایش روشی ساده و ارزان برای تشخیص سرطان دهانه رحم به شمار می رود. هزینه انجام این تست بسته به مرکز درمانی که در آن این آزمایش را انجام می دهد، بین 40 تا 100 تومان متغیر است. البته بسیاری از بیمه ها هزینه انجام آن را تقبل کرده و یا برخی خانه های بهداشت آن را به صورت رایگان انجام می دهند. لازم به ذکر است بعد از سن 30 سالگی، این آزمایش باید همراه با تست پاپ اسمیر انجام شود که در این صورت هزینه آن نیز افزایش خواهد یافت.
فیلم انجام آزمایش پاپ اسمیر بدون سانسور
جهت مشاهده فیلم اصلی با زیرنویس کامل فارسی روی نمایش ویدیو زیر ضربه بزنید.
سلام دکتر برای تفسیر نتیجه آزمایش پاپ اسمیر میتونم ازتون وقت بگیرم؟
سلام دوست عزیز. با شماره ۰۲۱۸۸۸۷۱۰۷۸ هماهنگ کنید.
سلام م ی هفته ب پریود شدنم رابطه از پشت داشتم ولی منی داخل و روبروی واژن اینا نریخت ولی الان پریود نشدم دوروز گذشته احتمال بارداری هست؟؟