متاسفانه در طی چندین دهه اخیر، آبسه پری آنال و فیستول مقعدی به یکی از یافته های رایج در نوزادان و کودکان تبدیل شده است. آبسه علامت اولیه ناشی از فیستول مقعدی در کودکان میباشد. به تجربه تیم متخصص کلینیک اچ پی وی، آبسه مقعدی در کودکان و فیستول هر دو با برش و درناژ درمان شده تا از عودهای مکرر جلوگیری شود.
به طور تخصصی در این مقاله در رابطه با جنبه های مختلف این بیماری در کودکان و نوزادان صحبت کرده و مواردی اعم از روشهای درمان، علائم و دلایل را نیز بررسی میکنیم.
فیستول مقعدی در کودکان چیست و چگونه ایجاد میشود؟
فیستول مقعدی در کودکان یا نوزادان؛ یک اتصال تونل مانند غیر طبیعی است. که بین کانال مقعد و پوست اطراف مقعد آنها ایجاد می شود. پیش از ایجاد خود شعب فیستول، توده های آبکی در این محل ظاهر میشوند. این بیماری اغلب به عنوان عارضه آبسه مقعدی پر از چرک شناخته شده است. زیرا علت اصلی آبسه عفونت و التهاب مقعدی است.
هنگامی که آبسه به درستی درمان و پیشگیری نشود، می تواند گذرگاهی ایجاد کند که به مدفوع یا باکتری ها اجازه فرار می دهد. از این طریق منجر به ناراحتی و عفونت های مکرر احتمالی در مقعد می شود. این گذرگاه فیستول نام دارد.
فیستول مقعدی در نوزاد تازه متولد شده
اگرچه فیستول مقعدی در نوزاد تازه متولد شده یک بیماری نادر بوده، اما اتفاق می افتد. که شامل یک ارتباط غیر طبیعی بین کانال مقعد و پوست اطراف آن است. این عارضه می تواند به عنوان یک نقص مادرزادی رخ دهد، به این معنی که در هنگام به دنیا آمدن نوزاد وجود دارد. در نوزادانی که همراه با این عارضه متولد شده اند، اغلب مقعدهای بسته دیده میشود.
انواع این عارضه در نوزادان:
- مادرزادی: در بدو تولد وجود دارد و ممکن است اختلالات در رشد ارتباط داشته باشد.
- اکتسابی: در نوزادان کمتر شایع است اما می تواند به دلیل عفونت یا آبسه ایجاد شود.
دلایل فیستول مقعدی در کودکان و نوزادان
همان گونه که در ابتدا توضیح دادیم؛ فیستول مقعدی اغلب ناشی از وجود غده های غیر عادی در مقعد است. که عفونت پر از چرک (آبسه) ایجاد کرده است. فیستول همچنین می تواند با شرایط خاصی مانند بیماری کرون یا پرتودرمانی سرطان رخ دهد. آسیب به کانال مقعد و جراحی نیز می تواند علت اصلی فیستول مقعدی باشند.
علائم
علائم آبسه مقعد و فیستول مقعدی می تواند مشابه بوده و والدین یک یا چند مورد از موارد زیر را در کودک خود تشخیص دهند:
- درد و تورم در اطراف ناحیه مقعد
- تب و لرز
- احساس خستگی و بیماری
- قرمزی، درد یا خارش پوست مقعد در اطراف دهانه
- تخلیه چرک در نزدیکی دهانه مقعد (ترشحات غیر طبیعی)
چه کودکانی بیشتر در معرض ابتلا هستند؟
داشتن آبسه مقعدی خطر ابتلا به فیستول را افزایش می دهد. برخی بیماری های خاص در قسمت تحتانی دستگاه گوارش یا ناحیه مقعد نیز ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد. این موارد عبارتند از:
- کولیت
- بیماری کرون
- اسهال مزمن
- پرتودرمانی برای سرطان رکتوم
روشهای تشخیص
اگر علائمی در کودک خود مشاهده کردید که به نظر می رسد فیستول مقعدی است، پزشک کودک ممکن است شما را به یک متخصص بیماری های روده بزرگ و رکتوم (جراح کولورکتال) ارجاع دهد. متخصص در مورد علائم و سابقه سلامتی کودک یا نوزاد سوالاتی می پرسد. در طول معاینه فیزیکی، پزشک به دنبال شکاف فیستول در نزدیکی دهانه مقعد خواهد بود. او ممکن است روی آن ناحیه فشار بیاورد تا ببیند آیا زخم است یا خیر و چرک بیرون میآید. گاهی اوقات، کودک با نظارت پزشک باید تحت بیهوشی خفیفی قرار بگیرد تا او بتواند معاینه دقیقی از وضعیت داشته باشد. این بی حسی باعث میشود که کودک شما دردی حس نکند. در این حین از روشها و وسایل مختلفی برای معاینه استفاده میشود. این موارد عبارتند از:
- پروب فیستول. یک پروب بلند و نازک از طریق دهانه بیرونی فیستول هدایت می شود. ممکن است یک رنگ مخصوص برای کشف محل باز شدن فیستول تزریق شود.
- آنوسکوپ. این یک اسکوپ ویژه است که برای بررسی داخل کانال مقعدی استفاده می شود.
- تست های تصویربرداری: این روش ممکن است شامل سونوگرافی باشد که با استفاده از امواج صوتی تصویری از ناحیه مقعد ایجاد می کند. یا ممکن است شامل MRI باشد که با استفاده از آهنرباهای مخصوص و کامپیوتر، از آن ناحیه عکس می گیرد.
روش های درمان فیستول مقعدی در کودکان
هنگامی که فیستول مقعدی دارید، آنتی بیوتیک به تنهایی آن را درمان نمی کند. برای درمان فیستول باید جراحی کنید. درمان جراحی شامل:
- فیستولوتومی (جراحی فیستول): این روش فیستول را به گونه ای برش می دهد که از داخل به بیرون بهبود می یابد. با وجود جراحی، معمولاً فیستولوتومی یک روش سرپایی به حساب می آید.
- چسب پلاگین: نسبت به فیستولوتومی، این روش نوعی جدیدتر از درمان فیستول در کودکان است که پزشک دهانه داخلی کانال را می بندد. سپس تونل فیستول را با ماده ای پر کرده که بدن شما به مرور زمان آن را جذب می کند.
- لیزر فیستول: درمان با لیزر آخرین روش کشف شده و بدون عارضه همچنین بدون جراحی برای درمان فیستول در کودکان است. اشعه لیزر این قابلیت را دارد که سر تا سر کانال را میسوزاند.
- قرار دادن ستون: این روش یک بخیه یا نوار لاستیکی (seton) را در فیستول قرار می دهد که به آرامی سفت می شود. نخ ستون اجازه می دهد تا فیستول پشت ستون بهبود یابد. خطر بی اختیاری را کاهش می دهد.
فیستول مقعدی در افراد مبتلا به بیماری کرون بسیار شایع است. برای مبتلایان به بیماری کرون و فیستول، درمان دارویی اغلب قبل از جراحی انجام می شود.